Reklama
 
Blog | Michal Vozobule

Centrum města si Sutnarem rozvracet nedáme!

Plzeňská Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara chtěla uctít světoznámého designéra a mimochodem plzeňského rodáka Ladislava Sutnara. Navrhla tedy, společně s Plzní 2015, aby na nové pěší zóně v Riegrově ulici před Galerií Ladislava Sutnara bylo umělecké dílo jasně odkazující na Ladislava Sutnara. Na pěší zóně, která dle plánů vedení města měla právě přitahovat umění ve veřejném prostoru. Chtělo by se zakřičet: „Výborně!“

Jenže to by nebylo jen tak aneb Plzeň je jiná.

Aby ale mohl být hold Sutnarovi na pěší zóně v Riegrově ulici opravdu zrealizován, zažádala si Fakulta Ladislava Sutnara o výpůjčku části pozemku, rozuměj kus chodníku před Galerií Ladislava Sutnara. Byla domluvena konečná verze s památkáři, proto se vše již zdálo být pouhou formalitou. Žádost pak doputovala do Komise pro nakládání s majetkem. A ejhle, 8 zástupců politické reprezentace v majetkové komisi se rozhodlo, že se jim umělecké dílo prostě nelíbí. Bum, celý záměr spadl pod stůl. Nádech, výdech a ještě jednou – v majetkové komisi (!!!) zamítli výpůjčku pozemku, protože se jim objekt nelíbil. Ne snad proto, že tam nelze z objektivních důvodů umístit umělecké dílo garantované respektovanou uměleckou fakultou nebo něco obdobného. Prosté NE, protože se nám to nelíbí. Prostě evropské hlavní město kultury v praxi.

Fakulta pak vzhledem k plánovanému odhalení díla rezignovala a poctu Sutnarovi vystaví před vlastní budovou na Borských polích.

A pak to přijde. Na webových stránkách města se objevuje pozvánka na odhalení sklokeramické plastiky s poutavou fotografií vizualizace jejího umístění na chodníku v Riegrově ulici (viz foto).

Sutnar web.

Totální chucpe je dokonáno!

 

Reklama